- Olaf AI
- Posts
- Jij x AI - Samenwerken met AI
Jij x AI - Samenwerken met AI
Waar zit de balans hiertussen?
Vanmiddag was het zover, mijn webinar over werkstress verlagen met AI, waarin ik een aantal praktische toepassingen liet zien voor het gebruik van AI.
De aanleiding? 65% van de mensen ervaart stress in zijn of haar werk. Waardoor dat komt, met name repetitieve taken.
En laten die simpele kleine taken nu het perfecte doelwit zijn voor AI. Althans als je de tijd hebt genomen om te onderzoeken of je die met AI kan invullen.
Het webinar kan je trouwens op mijn YouTube pagina terug vinden, meteen reden om je daar ook even te abonneren, want er volgt nog meer interessante AI content: https://www.youtube.com/@olaflemmens
(Zou het heel tof vinden als je even op die abonneer knop wil drukken <3, helpt me enorm!)
Een belangrijk onderwerp tijdens het webinar was de verdeling tussen wat jij zelf doet en wat AI doet en waar die twee elkaar overlappen.
Dat wil ik in de nieuwsbrief van vandaag dan ook even uitlichten!
Bovenstaande spreekt wellicht voor zich, maar laat ik het even uiteenzetten voor je!
Jij
Strategisch denken
Hoe goed je AI ook traint, jij bent nog altijd de strateeg en de gids voor AI, jij moet er je eigen inzichten in stoppen en deze vervolgens ook gebruiken. De strategie, die ligt nog bij jou!
Relaties opbouwen
AI is een tool die af en toe menselijk voelt, maar die menselijke relaties uiteraard niet kan onderhouden (nog niet?). Ik weet als ondernemer maar al te goed hoe belangrijk relaties zijn. Die bouw je echt nog met je menselijk kant op!
Beslissingen nemen
Uiteindelijk maak jij zelf de beslissing. Dat gaat niemand voor je doen, ook AI niet. Je kan natuurlijk wel om advies vragen maar de beslissing zelf ligt toch nog echt bij jou!
AI
Samenvatten
Als AI ergens goed in is dan is het wel samenvatten. Echt geweldig om lange stukken snel te kunnen lezen, of er direct de belangrijke punten voor jezelf uit te halen. Dit doe ik zelf ook al een hele tijd met onderzoeken. Dat PDF laat ik altijd analyseren door ChatGPT.
Let op: wees altijd kritisch en lees belangrijke stukken ook zelf nog even door!
Onderzoeken
Onderzoek doen kan nu nog veel sneller met AI. Hiervoor zou ik overigens ChatGPT niet meteen aanraden, ik gebruik hiervoor zelf Perplexity. Een tool die taalmodellen combineert met heel veel internet pagina’s. Hierdoor krijg je een heel overzicht van alle pagina’s in een keer.
Een alternatieve tool die dit ook doet is Arc Search. Echt het proberen waard!
Voorbeeld van Arc Search
Automatisering
Automatisering en AI hoor je vaak in een adem. Waar automatisering vroeger nog vooral het koppelen van velden was, kan AI nu dingen interpeteren. Simpel gezegd: het weet wat er staat.
Stel je hebt ongestructureerde data uit een onderzoek, dan moest je die vroeger zelf labelen om daar een resultaat uit te halen. Nu kan AI dat werk voor je automatisch doen. Wat het invullen van een onderzoek voor de gebruiker ook een stuk vriendelijker maakt!
Samen
Creatief brainstormen
AI is echt je maatje in het brainstormen. Het krijgen van ideeën kan je echt aan AI overlaten, echter alleen als je daar de goede input aan geeft!
Ik zelf gebruik hiervoor Miro, die ook AI heeft ingebouwd!
Miro AI
Kritische evaluatie
Evalueren met AI is geweldig. Je kan namelijk er voor zorgen dat de AI altijd dezelfde evaluatie vragen voor je naloopt. Daarnaast kan het direct suggesties geven in wat er de volgende keer beter kan!
Verfijnen van de output
Ik zeg altijd dat ik AI aan het begin en aan het eind van het proces gebruik. Oftewel, om de ideeën te krijgen en om de inhoud te checken. Daartussen stop ik mijn eigen inzichten en creativiteit.
☀️ Wil je deze zomer meer leren over AI en ook zelf aan de slag, dan is de AI Summer School wellicht iets voor jou: https://www.nina-ai.nl/ai-summer-school
Hoop dat deze nieuwsbrief je beviel en dat je bent gaan nadenken over het gebruik van AI in je werk.
Mocht je vragen hebben dan kan je altijd op mijn emails antwoorden!
Tot de volgende.
Olaf Lemmens