• Olaf AI
  • Posts
  • De EU AI Act uitgelegd!

De EU AI Act uitgelegd!

Er komt wet en regelgeving voor AI!

De AI-wet van de EU, de eerste uitgebreide AI-regelgeving wereldwijd, is goedgekeurd

TL;DR

  • De EU zet een grote stap voorwaarts met de AI-wet, die ons allemaal raakt. Stel je voor, AI die je kredietscore bepaalt of je in het openbaar herkent wordt ineens een no-go.
    En die apps die beloven je slimmer te maken of je keuzes subtiel sturen? Daar komen strenge regels voor. Dit gaat over het beschermen van onze vrijheid en veiligheid in een wereld waar AI overal is.

  • Voor jou persoonlijk betekent dit dat de tech die je dagelijks gebruikt, van je smartphone apps tot je slimme thermostaat, aan nieuwe, strenge eisen moet voldoen.
    Denk aan meer transparantie over hoe deze technologieën werken en de garantie dat er een menselijke check is op wat AI beslist.
    Plus, als bedrijven zich niet aan de regels houden, kunnen ze enorme boetes verwachten.

Het Europees Parlement heeft de Kunstmatige Intelligentie Wet aangenomen. Waar de EU tijdens de opkomst van social media veel te laat reageerde lijken ze nu dichter op de bal te zitten!

Een keerpunt dus en ook iets waar veel bedrijven en AI tools op moeten gaan reageren. Dit is waarom het ertoe doet:

Even tussendoor:

Ik plaatste vandaag een video met 5 praktische AI tips op mijn LinkedIn. Mocht je die nog niet gezien hebben dan vind je die hier!
Je like wordt gewaardeerd ;)

De highlights

De highlights van de stemming

  • Een duidelijke voorkeur: Met 523 stemmen voor, tegen 46 en 49 onthoudingen, laat zien dat er een enorme meerderheid voor de AI Act is. Het parlement vindt dat AI de toekomst heeft en ten dienste staat van mensen, de democratie en het milieu beschermt en daarnaast Europa als innovatieleider op de kaart kan zetten.

  • Veiligheid en innovatie hand in hand: Deze wet introduceert regels die afhangen van de risico's en de impact van AI. Het doel is om ons te beschermen tegen gevaarlijke AI en tegelijkertijd een vruchtbare bodem voor innovatie te bieden.

Wat dit voor jou betekent

  • Grenzen aan AI: Geen willekeurige gezichtsherkenning of emotionele manipulatie meer. De wet zet strenge grenzen aan AI-toepassingen die onze rechten kunnen bedreigen, zoals biometrische systemen die zonder doel gezichten verzamelen of systemen die ons gedrag willen sturen.

  • Eisen voor risicovolle AI: AI die een groot risico kan vormen, zoals in gezondheidszorg of onderwijs, moet voldoen aan hoge eisen. Denk aan heldere logboeken van gebruik, nauwkeurigheid, transparantie en altijd een menselijke controle.

Innovatie en steun voor het mkb

  • Een zetje voor nieuwkomers: Met 'regulatory sandboxes' en echte wereldtests op nationaal niveau, krijgen startups en het mkb de kans om hun innovatieve AI veilig te ontwikkelen en te testen.

De stemmen achter de wet

  • Een primeur voor de wereld: Brando Benifei, mede-rapporteur, onderstreept dat deze wet uniek is in de wereld. Het bestrijdt discriminatie, bevordert transparantie en zorgt ervoor dat mensen en Europese waarden centraal staan in de AI-ontwikkeling.

  • Een nieuw begin: Dragos Tudorache benadrukt dat dit slechts het begin is. Deze wet daagt ons uit om na te denken over onze democratie, onderwijs, arbeidsmarkt en zelfs hoe we oorlog voeren in het licht van AI. Het is de start van een nieuw bestuursmodel rond technologie.

Wat nu?

De wet moet nog door enkele juridische en linguïstische controles heen en formeel door de Raad worden goedgekeurd. Zodra gepubliceerd, treedt de wet in werking 20 dagen na publicatie en is volledig van kracht 24 maanden later, met enkele uitzonderingen die eerder ingaan.

Ter afsluiting

Bij NinA AI sluiten zich steeds meer bedrijven aan die de volgende stap willen zetten met de implementatie van AI. Er wordt namelijk veel gesproken over het onderwerp, maar wij vinden dat de handen uit de mouwen mogen! Impact maken met de mogelijkheden van nu (en geloof me, die impact is groot!)

Meer weten? Kijk dan eens op de website van NinA AI:

Tot de volgende!

Olaf Lemmens